Wat is een mastectomie? (2024)

Wat is een mastectomie? (1)

ga naar hoofdinhoud

  • Spoed
  • mijnRadboud
  • Over ons
  • Partners
  • Verwijzers
  • Werken bij
    • Page not available in English ( EN )
    • Seite nicht verfügbar auf Deutsch ( DE )

Ga naar de website van Radboudumc

Welkom bij het Radboudumc waar kunnen wij u mee helpen?

ik zoek ...

  • mijn aandoening
  • een afdeling
  • resultaten
  • mijn onderzoek of behandeling

    Patiëntenzorg Behandelingen Borstamputatie (mastectomie)

    Wat is een mastectomie?

    Een mastectomie is een geslachtsbevestigende operatie voor transmannen waarbij we borstklierweefsel verwijderen om een mannelijk torso te creëren.

    lees meer

    Contact

    Wat is een mastectomie? (7)

    Irene de Kroon-Heijmans

    contactformulier

    Wachttijd

    In het Radboudumc is een wachttijd voor transgender operaties.

    bekijk informatie over de wachttijd

    Over de behandeling

    Vóór de operatie

    Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen, krijgt u informatie over de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen en doen we lichamelijk onderzoek.

    lees meer

    Vóór de operatie

    Voordat u geopereerd wordt, heeft u een gesprek met de plastisch chirurg of physician assistant. Tijdens dit gesprek bespreken we uw wensen, krijgt u informatie over de risico’s en complicaties die bij deze operatie horen en doen we lichamelijk onderzoek van uw borsten.

    Ook geven we uitleg over de Wet op Geneeskundige Behandelovereenkomst (WGBO). Volgens deze wet moet u een formulier ondertekenen. Met dit formulier geeft u aan dat u voldoende en de juiste informatie heeft gehad over de operatie en er goed over heeft nagedacht dat u de operatie wilt.


    • Bij het lichamelijk onderzoek kijken we naar:

      • de huid-elasticiteit
      • de grootte van de borsten
      • de tepelhoogte
      • de mate waarin de borsten ‘hangen’.

      Aan de hand van dit onderzoek bepalen we welke manier van opereren het beste is voor een zo goed en mooi mogelijk resultaat. Ook maken we met een speciale camera een 2D- en 3D-opname van uw borstkast.

      Als u voldoet aan de criteria (BMI tussen18 en 35 en stoppen met roken),melden we u aan voor de operatie en komt u op de wachtlijst. Zodra u aan de beurt bent, krijgt u een uitnodiging voor een pre-operatieve screening bij de anesthesioloog. Daarna ontvangt u een oproep voor de operatie.

      • Zorg voor een BMI tussen de 18 en 35, dan is de kans op complicaties door de operatie kleiner.
      • Stop minstens 6 weken vóór de operatie met roken en houd dit tot 6 weken na de operatie vol. Nicotine vernauwt de bloedvaten. Hierdoor kunnen problemen ontstaan bij het genezen van de operatiewonden.
      • Bestel een compressieband. Na de operatie moet u deze 6 weken dragen. Tijdensde intake krijgt u informatie hierover.

    • In bepaalde gevallen kunt u tijdens de mastectomie tegelijk uw baarmoeder en eierstokken laten verwijderen. Dit kan wanneer u (langer dan) 6 maanden geslachtsbevestigendehormonen gebruikt en ouder dan 18 bent. Het verwijderen van de baarmoeder en eierstokken heet ook uterus- en adnexextirpatie.

      Deze operatie voeren de plastisch chirurg en gynaecoloog samen uit. Het voordeel is dat u maar één keer onder narcose hoeft en één herstelperiode heeft. Wel zal de herstelperiode net zo lang duren als wanneer u de operaties apart laat uitvoeren.

      U kunt met de psycholoog bespreken of 2 losse operaties of 1 combinatie operatie het beste bij u past.

      • U wordt op de dag van de operatie opgenomen op de verpleegafdelingvan Plastisch chirurgie. Op deze verpleegafdeling zijn 1 vierpersoonskamer, 1 tweepersoonskamer en meerdere éénpersoonskamers. In de meeste gevallen komt u op een meerpersoonskamer.
      • Tot 8 uur voor deoperatiemag u normaal eten. Tot 2 uur voor de operatie mag u nog waterige vloeistoffen drinken: water, koffie en thee (zonder melk, maar suiker mag wel), sap zonder pulp en aanmaaklimonade of frisdrank.
      • De dag voor de operatie bellen we u om te controleren of er nog bijzonderheden zijn.
    Narcose

    Tijdens de operatie bent u onder narcose (anesthesie). Anesthesie zorgt ervoor dat u tijdens de behandeling geen pijn heeft.

    informatie over anesthesie

    Tijdens de operatie

    Er zijn 2 technieken voor en mastectomie: de donuttechniek voor kleine borsten en de double incision techniek voor (middel)grote borsten. Beide operaties duren ongeveer 1 uur en 50 minuten.

    lees meer

    Tijdens de operatie


    • Er zijn 2 technieken voor en mastectomie: de donuttechniek voor kleine borsten en de double incision techniek voor (middel)grote borsten. Beide operaties duren ongeveer 1 uur en 50 minuten.

    • Deze techniek is alleen geschikt voor kleine borsten die niet hangen en een stevige en elastische huid hebben. Hierbij maakt de plastisch chirurg 2 ronde snedes op beide borsten (vandaar de naam donut). Via deze snedes verwijdert de chirurg huid en borstklierweefsel.

      Wat is een mastectomie? (9)

      De donkere huid rondom de tepel (tepelhof) kan iets worden verkleind en de plaats van de tepel kan een stukje worden verplaatst. Daarna wordt de buitenste cirkel op de binnenste cirkel vastgehecht, hierdoor ontstaat een rond litteken rondom de tepel. Omdat het litteken rond is zit er na de operatie een rimpeling langs het litteken, in de loop van de tijd zal dit minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Het litteken kan in de loop van de tijd iets uitrekken of van vorm veranderen. Het gevoel in de tepel blijft behouden.

    • Deze techniek is vooral geschikt voor middelgrote tot grote borsten. Double incision betekent dubbele snedes. Hierbij maakt de plastisch chirurg een snee op de hoogte van de grote borstspier. Via deze snee verwijdert de chirurg borstklierweefsel en huid. De tepels worden van de huid afgehaald en de grootte van de tepels wordt aangepast. Daarna hecht de chirurg de tepels op de nieuwe gewenste plaats weer vast. Op de tepels wordt een kleine spons vastgehecht om de tepel te beschermen. Daarover heen komt verband. Dit verband wordt na een week verwijderd bij de eerste controle op de polikliniek.

      De littekens na de operatie lopen van links naar rechts en lopen gelijk aan de grote borstspier. Ook is er een rond litteken rondom de tepels. De tepel kan in de loop van de tijd nog iets uitrekken of van vorm veranderen. Na de operatie heeft u geen gevoel meer in uw tepels.

    Na de operatie

    Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat.

    lees meer

    Na de operatie

    Na de operatie komt de plastisch chirurg bij u langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. De verpleegkundigen houden in de gaten hoe het met u gaat.


    • Als u wakker wordt na de operatie heeft u in sommige gevallen aan beide kanten van uw borstkas een drain. Een drain is een slangetje waardoor overtollig wondvocht en/of bloed wordt afgevoerd. Of u wel of geen drains krijgt bepaalt de chirurg tijdens de operatie.De kans dat u een drain krijgt is heel klein. Ook doen we een elastische band om uw borst tijdens de operatie alvast aan. Deze moet u vanaf nu 6 weken dag en nacht dragen.

    • U blijft 1 nacht in het ziekenhuis en als alles goed gaat, mag u daarna naar huis. De drains mogen er uit als er nog minder dan 30cc per 24 uur uit komt. Als er nog meer wondvocht/bloed uit komt, gaat u dus met drains naar huis. De verpleegkundige legt uit hoe u hiermee om moet gaan. Als u een operatie heeft gehad waarbij ook uw baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd, overleggen we met de gynaecoloog wanneer u naar huis mag.

    • Een week na de operatie heeft een afspraak op de poli bij een arts-assistent of de physician assistant. Deze controleert de wond en verwijdertsponsjes die op uw tepels zitten. 6 weken later heeft u een controle-afspraak bij de plastisch chirurg.

    • Als u weer thuis bent en u heeft vragen heeft die te maken hebben met uw operatie, kunt u contact opnemen via:

      • Polikliniek Plastische Chirurgie(overdag)
      • (024) 361 11 11 (’s avonds en in het weekend)
        Dit is het algemene nummer van het Radboudumc. De telefonist kan u doorverbinden met de physician assistant of dienstdoende plastisch chirurg.
      • Een vraag stellen viamijnRadboud.
    Adviezen en leefregels voor na de operatie

    Om te zorgen dat de wonden goed genezen, geven we u een aantal adviezen en leefregels mee.

    lees meer

    Adviezen en leefregels voor na de operatie

    • Als u na de operatie met drains naar huis bent gegaan, wacht dan met douchen tot 24 uur nadat de drains zijn verwijderd. Voor anderen geldt dat u 24 uur na de operatie weer kort kunt douchen. Gedurende de eerste week moet u ervoor zorgen dat de sponsjes die op de tepels zitten droog blijven.
    • U mag de eerste 2 weken na de operatie niet zwemmen, in bad of naar de sauna. Door deze activiteiten kunnen de hechtingen te vroeg oplossen en kunnen de wondjes open gaan staan.
    • De eerste 6 weken na de operatie mag u niet sporten, zwaar tillen en uw armen boven schouderhoogte optillen. Hierdoor kunnen de wonden gaan bloeden of te veel vocht aanmaken. Ook is het niet goed voor eventuele littekens.
    • U moet 6 weken het compressievest de hele dag en nacht dragen. Uiteraard mag u het afdoen tijdens het douchen en/of het wassen. Tijdens de operatie ontstaat een holte op de plek waar het borstklierweefsel heeft gezeten. Het lichaam wil deze holte vullen met vocht. Met het compressievest gaat u dit tegen. Als er ondanks het compressievest toch vocht ontstaat, wordt dat meestal vanzelf door het lichaam weer opgenomen.
    • Bescherm uw littekens het eerste jaar goed tegen de zon door ze vaak in te smeren met een factor 50 zonnebrand.
    • Totdat de tepels goed zijn vastgegroeid is het belangrijk ze te beschermen tegen wrijving van buitenaf. Dit kunt u doen door ze te bedekken met een vet gaasje en een pleister. Meestal duurt dit tot 2 tot 3 weken na de operatie. Als u ziet dat het litteken dicht is, hoeft dit niet meer.
    • Na 3 weken kunt u beginnen met het insmeren van de littekens met vaseline. Door ze in te smeren en te masseren zorgt u dat ze beter genezen.
    Risico’s en complicaties

    Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Dit kan ook gebeuren als de operatie goed is uitgevoerd.

    lees meer

    Risico’s en complicaties

    Tijdens of na de operatie kunnen er onbedoelde medische problemen (complicaties) ontstaan. Dit kan ook gebeuren als de operatie goed is uitgevoerd. Bij een mastectomie kunnen de volgende complicaties optreden:

    • Nabloeding: dit gebeurt bij 1 op de 10 personen. Meestal gebeurt dit vrij snel na de operatie. Als de bloeding groot is, is een operatie nodig om deze te stoppen.
    • Wondinfectie: Elke wond kan geïnfecteerd raken. Dit kan in het ziekenhuis en thuis gebeuren. Daarom is het belangrijk dat u zich aan de leefregels houdt en de wonden goed verzorgt. We leggen u uit hoe u dat kunt doen. Neem contact op met de afdeling Plastische Chirurgie als de huid rond de wond warm en rood wordt, als er viezigheid uit de wond komt of als u koorts krijgt.
    • Wondranden die loskomen van elkaar (wonddehiscentie). Het kan gebeuren dat de wond niet goed geneest en de wondranden loskomen van elkaar. Dit groeit vanzelf weer dicht, maar heeft tijd nodig en het levert meestal een breder litteken op. Soms kan dit later gecorrigeerd worden.
    • Ophoping van wondvocht onder de huid (seroom). Meestal verdwijnt dit vanzelf weer. U kunt dit tegengaan door het drukvest te dragen. Als er toch veel wondvocht is of u krijgt er klachten van, neem dan contact op met de afdeling Plastische Chirurgie.
    • Afsterven (necrose van de tepel). Een deel van de tepel kan afsterven, en heel soms zelfs de hele tepel. Dit gebeurt wanneer de tepel niet goed doorbloed is. Dit is heel vervelend, maar helaas niet te voorkomen. Na verloop vantijd kunt u dit laten corrigeren met een tepeltatoeage.

    Kosten van zorg

    De mastectomie wordt door de zorgverzekering vergoed. Het Radboudumc brengt de kosten direct in rekening bij uw zorgverzekeraar.

    Zelf betalen
    De kosten voor een compressievest moet u zelf betalen.

    Onze medewerkers

    Wat is een mastectomie? (10)

    Tim Nijhuis plastisch chirurg

    Wat is een mastectomie? (11)

    Irene de Kroon-Heijmans physician assistant Plastische Chirurgie

    bekijk het hele team

    Meer informatie

    Het Radboudumc Expertisecentrum Geslacht & Gender houdt zich bezig met stoornissen/variaties van de geslachtelijke en/of geslachtschromosomale differentiatie.

    lees meer

    Afdeling Plastische Chirurgie

    De afdeling Plastische Chirurgie houdt zich bezig met herstel van vorm en functie van een lichaamsdeel. Het gaat om correctie van aangeboren of verkregen afwijkingen en verminkingen of gebreken.

    lees meer

    Wat is een mastectomie? (2024)

    FAQs

    Wat wordt bedoeld met mastectomie? ›

    Over de mastectomie

    De subcutane mastectomie is een operatie waarbij uw borsten worden verwijderd om de borstkas te 'vermannelijken'. Overtollig weefsel en huid wordt weggehaald, waardoor de borstkas platter wordt.

    Kan je nog borstkanker krijgen na mastectomie? ›

    Het risico op borstkanker wordt dan erg klein. Aanvullend op deze ingreep kan een hersteloperatie of borstreconstructie gebeuren, maar niet alle vrouwen kiezen hiervoor.

    Is borstamputatie een zware operatie? ›

    Na de operatie heeft u een litteken. En is uw bovenlichaam plat aan de kant waar u bent geopereerd (zie Afbeelding 1). Een borstamputatie is geen zware operatie voor het lichaam. Ook vrouwen op hoge leeftijd kunnen de operatie veilig krijgen.

    Hoe lang duurt het herstel na een mastectomie? ›

    Rustmomenten: 'Luister' goed naar uw lichaam en neem rust wanneer dat nodig is. Douchen: Twee dagen na de operatie mag u weer kortdurend douchen. Na zes weken én als de wond dicht is, mag u weer in bad en zwemmen. Sporten: vier tot zes weken na de operatie kunt u het sporten geleidelijk aan proberen op te bouwen.

    Hoe vaak keert borstkanker terug? ›

    De kanker komt terug (recidief)

    Na de behandeling van borstkanker kan de ziekte terugkomen. Als een tumor terugkeert, gebeurt dat in 60 procent van de gevallen binnen drie jaar na de eerste behandeling. Een recidief heeft dezelfde celbiologische eigenschappen als de eerste tumor (de primaire tumor).

    Kun je oud worden na borstkanker? ›

    De overleving van borstkanker wordt sterk bepaald door het stadium bij diagnose. Van de patiënten met stadium I is 95% na 10 jaar nog in leven, terwijl patiënten met stadium IV (uitgezaaide borstkanker) een 10-jaarsoverleving hebben van 8% (zie figuur).

    Wat mag je niet doen na borstamputatie? ›

    U mag nog niet zelf autorijden, fietsen of reizen met het openbaar vervoer. Vraag of iemand u met de auto naar huis brengt. Na een borstamputatie kunt uw arm aan de kant van de operatie vaak minder goed gebruiken. Uw casemanager mammacare heeft u voor de operatie beweegadviezen gegeven.

    Hoe oud moet je zijn voor een mastectomie? ›

    Voor het verwijderen van de borsten (mastectomie) moet je minimaal 16 jaar oud zijn en al een jaar geslachtsbevestigende hormonen gebruiken. Voor de andere operaties moet je minimaal 18 jaar oud zijn.

    Is chemo nodig na borstamputatie? ›

    Na een borstoperatie kunnen er nog kankercellen zijn achtergebleven. Om die te vernietigen is bijna altijd nog een behandeling nodig. Bijvoorbeeld bestraling, chemotherapie, antihormonen of het blokkeren van groei-eiwitten. Zo'n behandeling maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt of uitzaait.

    Kun je nog borstkanker krijgen na amputatie? ›

    Er bestaat een kans dat je nog een keer borstkanker krijgt. Dan zijn er ondanks de behandelingen kankercellen achtergebleven waaruit een tumor is ontstaan. Vaak heeft deze tumor dezelfde eigenschappen als de eerste keer dat je borstkanker kreeg.

    Hoe groot is de kans op herval na borstkanker? ›

    Bij een hormoonongevoelige kanker, zoals de triple-negatieve borstkanker, is het risico op herval het grootst in de eerste jaren na de diagnose. Was de borstkanker hormoongevoelig, zoals de meeste, dan is hervallen jaren, zelfs enkele tientallen jaren, later nog steeds mogelijk.

    Wat is de kans dat een vrouw borstkanker krijgt? ›

    Ongeveer 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt in haar leven borstkanker. Elk jaar sterven in Nederland meer dan 3000 vrouwen aan borstkanker (in 2021: 3059 vrouwen). Vrouwen hebben na hun 50e meer kans op borstkanker.

    Kan borstkanker uitzaaien naar een andere borst? ›

    De uitzaaiingen kunnen in één orgaan zitten (bijvoorbeeld de botten of de lever). Of in verschillende organen tegelijk. Ongeveer 1 op de 20 patiënten heeft al uitzaaiingen als ze de diagnose borstkanker krijgen. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

    References

    Top Articles
    Craigslist Akron Canton Boats
    Declue Funeral Home In Potosi
    Spasa Parish
    Rentals for rent in Maastricht
    159R Bus Schedule Pdf
    Sallisaw Bin Store
    Black Adam Showtimes Near Maya Cinemas Delano
    Espn Transfer Portal Basketball
    Pollen Levels Richmond
    11 Best Sites Like The Chive For Funny Pictures and Memes
    Things to do in Wichita Falls on weekends 12-15 September
    Craigslist Pets Huntsville Alabama
    Paulette Goddard | American Actress, Modern Times, Charlie Chaplin
    Red Dead Redemption 2 Legendary Fish Locations Guide (“A Fisher of Fish”)
    What's the Difference Between Halal and Haram Meat & Food?
    R/Skinwalker
    Rugged Gentleman Barber Shop Martinsburg Wv
    Jennifer Lenzini Leaving Ktiv
    Justified - Streams, Episodenguide und News zur Serie
    Epay. Medstarhealth.org
    Olde Kegg Bar & Grill Portage Menu
    Cubilabras
    Half Inning In Which The Home Team Bats Crossword
    Amazing Lash Bay Colony
    Juego Friv Poki
    Dirt Devil Ud70181 Parts Diagram
    Truist Bank Open Saturday
    Water Leaks in Your Car When It Rains? Common Causes & Fixes
    What’s Closing at Disney World? A Complete Guide
    New from Simply So Good - Cherry Apricot Slab Pie
    Drys Pharmacy
    Ohio State Football Wiki
    Find Words Containing Specific Letters | WordFinder®
    FirstLight Power to Acquire Leading Canadian Renewable Operator and Developer Hydromega Services Inc. - FirstLight
    Webmail.unt.edu
    2024-25 ITH Season Preview: USC Trojans
    Metro By T Mobile Sign In
    Restored Republic December 1 2022
    12 30 Pacific Time
    Jami Lafay Gofundme
    Greenbrier Bunker Tour Coupon
    No Compromise in Maneuverability and Effectiveness
    Black Adam Showtimes Near Cinemark Texarkana 14
    Teamnet O'reilly Login
    U-Haul Hitch Installation / Trailer Hitches for Towing (UPDATED) | RV and Playa
    Wie blocke ich einen Bot aus Boardman/USA - sellerforum.de
    Infinity Pool Showtimes Near Maya Cinemas Bakersfield
    Dermpathdiagnostics Com Pay Invoice
    How To Use Price Chopper Points At Quiktrip
    Maria Butina Bikini
    Busted Newspaper Zapata Tx
    Latest Posts
    Article information

    Author: Patricia Veum II

    Last Updated:

    Views: 6433

    Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

    Reviews: 91% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Patricia Veum II

    Birthday: 1994-12-16

    Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

    Phone: +6873952696715

    Job: Principal Officer

    Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

    Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.